» » تحقیق و بررسی خاصیت های جریان متناوب + نکات مهم

مهرگان
 
 
 

تحقیق و بررسی خاصیت های جریان متناوب + نکات مهم

3 اردیبهشت 1392

تحقیق و بررسی خاصیت های جریان متناوب + نکات مهم


مقدمه:
یک جریان متناوب ( AC ) جریان الکتریکی است که در آن اندازه ی جریان به صورت چرخه ای تغییر می کند بر خلاف جریان مستقیم که در آن اندازه ی جریان مقدار ثابتی می ماند.
برق تحویل داده شده به شرکت های تجاری منازل مسکونی به صورت متناوب (AC) است. شکل یک مدار AC معمولا به صورت یک موج سینوسی کامل است ولی در کاربردهای خاص شکل موج های مختلفی استفاده می شود مانند امواج مثلثی یا مربعی. سیگنال هلی صوتی و رادیویی حمل شده بر روی سیم های برق نیز نمونه هایی از جریان متناوب است. در این کاربرد یک هدف مهم معمولا بازیابی اطلاعات کدگذاری شده (مدوله) بر روی سیگنال AC است.

تاریخچه:
توان الکتریکی با جریان متناوب ، نوعی از انرژی الکتریکی است که برای تغذیه تجاری الکتریسیته به عنوان توان الکتریکی ، از جریان متناوب استفاده می‌کند. ویلیام استنلی جی آر کسی است که یکی از اولین سیم پیچهای عملی را برای تولید جریان متناوب طراحی کرد. طراحی وی یک صورت ابتدایی ترانسفورماتور مدرن بود که یک سیم پیچ القایی نامیده می‌شد. از سال 1881م تا 1889م سیستمی که امروزه استفاده می‌شود، توسط نیکلا تسلا ، جرج وستینگهاوس ، لوییسین گاولارد ، جان گیبس و الیور شالنجر طراحی شد.

سیستمی که توماس ادیسون برای اولین بار برای توزیع تجاری الکتریسیته بکار برد، به دلیل استفاده از جریان مستقیم محدودیتهایی داشت که در این سیستم برطرف شد. اولین انتقال جریان متناوب در طول فواصل بلند در سال 1891م نزدیک تلورید کلورادو اتفاق افتاد که چند ماه بعد در آلمان ادامه پیدا کرد. توماس ادیسون به علت اینکه حقوق انحصاری اختراعات متعددی را در فن آوری جریان مستقیم(DC) داشت، استفاده از جریان مستقیم را به شدت حمایت می‌کرد، اما در نهایت جریان متناوب به عرصه استفاده عمومی آمد. چارلز پروتیوس استینمتز از جنرال الکتریک بسیاری از مشکلات مرتبط با تولید الکتریسیته و انتقال آن را با استفاده از جریان متناوب حل کرد.

آهنگ تغییر:
جریان AC معمولا به تعداد 50 تا 60 بار در هر ثانیه جهت خود را تغییر می دهد؛ سیستم الکتریکی هر کشوری می تواند بر تعداد این ارقام تأثیر بگذارد. تعداد تغییرات جهت نوسان در واحد زمان، فرکانس نامیده می شود و بنابراین فرکانس جریان AC معمولا یا 50 هرتز و یا 60 هرتز است.

جریان متناوب لامپ


چراغ ها و لامپ ها:
بسیاری از وسایل الکتریکی مانند لامپ ها تنها به حرکت الکترون ها نیاز دارند و این که آن ها از درون سیم حرکت می کنند یا مسیر حرکت خود را تغییر می دهند، مهم نیست. بنابراین یک لامپ هم می تواند با جریان DC کار کند و هم با جریان AC.

برای این که با خاصیت های جریان متناوب بیش تر آشنا شوید، می توانید به این آدرس زیر مراجعه کنید.

http://www.science-animations.com/support-files/electricityweb.swf

جریان AC یک حرکت تناوبی را نشان می دهد:

جریان متناوب


وقتی جریان الکتریسیته AC به یک سیم وصل شود، حرکت منظم در دو جهت مخالف برای الکترون ها، یک حرکت تناوبی مشابه حرکت آونگ است.
به دلیل این حرکت تناوبی الکترون ها، ولتاژ و جریان، یک شکل موجی سینوسی بین مثبت و منفی خواهند داشت که می تواند با یک ولت متر یا مولتی متر اندازه گیری شود.
آهنگ گذر قله جریان (بیش ترین مقدار موج سینوسی جریان) از یک نقطه خاص مدار، فرکانس جریان AC نامیده می شود.


مزیت های جریان AC:
جریان AC مزیت های کاملا مشخصی نسبت به جریان DC دارد. تبدیل ولتاژ بسیار سریع و آسان در جریان AC، دلیل اصلی استفاده از این نوع جریان در منازل و کارخانجات است.

خاصیت های جریان متناوب:
ولتاژ جریان AC می تواند به راحتی از کم ترین مقدار به بیش ترین مقدار و برعکس تغییر کند؛ در حالی که برای جریان DC این تغییر بسیار سخت صورت می گیرد.

از آن جایی که ولتاژ بالا برای فرستادن الکتریسیته به نقاط دور، کارایی بیش تری دارد، این نوع جریان بر جریان DC برتری دارد. هم چنین این نوع جریان می تواند به راحتی از ایستگاه برق با ولتاژ زیاد به ولتاژ ایمن تر برای استفاده در منازل، کاهش یابد.

تغییر ولتاژ با استفاده از یک ترانسفورماتور (مبدل) انجام می شود، این وسیله از خواص آهن ربای الکتریکی AC برای تغییر دادن ولتاژ استفاده می کند.

جریان متناوب ولتاژ


مدارها:
جریان AC می تواند استفاده از خازن و القاگر در یک مدار الکترونیکی را فراهم کند. این قطعات می توانند بر روی چگونگی تغییر جریان عبوری از یک مدار تاثیر بگذارند؛ هم چنین این قطعات تنها با جریان AC کارامد هستند.

ترکیب خازن، القاگر و مقاومت، به عنوان یک وسیله تنظیم کننده امواج دریافتی در رادیوها و تلویزیون ها می شود. بدون این قطعات، متناسب کردن امواج ایستگاه های مختلف بسیار دشوار خواهد بود.

تحقیق در مورد جریان الکتریکی


توزیع برق و تغذیه خانگی:
بر خلاف جریان DC ، جریان AC را می‌توان توسط یک ترانسفورماتور به سطوح مختلف ولتاژی انتقال داد. هر چه میزان ولتاژ افزایش یابد، انتقال توان هم موثرتر صورت خواهد گرفت. افزایش میزان قابلیت انتقال توان به علت قانون اهم است، تلفات انرژی الکتریکی وابسته به عبور جریان از یک هادی است. تلفات توان به علت جریان توسط رابطه P = Ri2t محاسبه می‌شود، بنابراین اگر جریان دو برابر شود، تلفات چهار برابر خواهد شد.

با استفاده از ترانسفورماتور ، ولتاژ را می‌توانیم به یک ولتاژ بالا افزایش دهیم تا بتوانیم توان را در طول فواصل بلند در سطح جریان پایین انتقال داده و در نتیجه تلفات کاهش یابد. سپس می‌توانیم ولتاژ را دوباره به سطحی که برای تغذیه خانگی بی خطر باشد، کاهش دهیم.

تولید الکتریکی سه فاز بسیار عمومی است و استفاده‌ای موثرتر از ژنراتورهای تجاری را برای ما ممکن می‌سازد. انرژی الکتریکی توسط چرخش یک سیم پیچ داخل یک میدان مغناطیسی در ژنراتورهای بزرگ و با هزینه بالا ایجاد می‌شود. اما به هر حال جای دادن سه سیم پیچ جدا روی یک محور (بجای یک سیم پیچ) ، هم نسبتا آسان و هم مقرون به صرفه است. این سیم پیچها روی محور ژنراتورها نصب شده‌اند اما از نظر فیزیکی جدا هستند و دارای یک اختلاف زاویه 120 درجه‌ای نسبت به هم هستند. سه شکل موج جریان تولید می‌شود که دارای اختلاف فاز 120 درجه‌ای نسبت به هم ، اما اندازه‌های یکسان هستند.

توزیع الکتریسیته سه فاز بطور وسیعی در ساختمانهای صنعتی و توزیع الکتریسیته تک فاز در محیطهای خانگی بکار می‌رود. نوعا یک ترانسفورماتور سه فاز ممکن است مسیرهای مختلفی را با یک فاز متفاوت برای بخشهای مختلف هر مسیر تغذیه کند. سیستمهای سه فاز به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در محل بار متعادل باشند، اگر باری بطور صحیح متعادل شده باشد، جریانی از نقطه خنثی عبور نخواهد کرد. این بدین مفهوم است که می‌توان جریان را تنها با سه کابل بجای شش کابل که در غیر این صورت مورد نیاز است، انتقال داد. گفتنی است که برق سه فاز در واقع نوعی از سیستم چند فازه است.
در بسیاری از موارد تنها یک برق تک فاز برای تغذیه روشنایی خیابانها یا مصرف کننده‌های خانگی مورد نیاز است. وقتی که یک سیستم توان الکتریکی سه فاز داریم، یک کابل چهارمی که خنثی است را در توزیع خیابانی قرار می‌دهیم تا برای هر خانه یک مدار کامل را فراهم کنیم، «یعنی هر خانه می‌تواند از یکی از کابلهای فاز و کابل خنثی برای مصرف استفاده کند». خانه‌های مختلف در خیابان از فازهای مختلف استفاده می‌کنند یا وقتی که مصرف کننده‌های زیادی به سیستم متصلند، آنها را به صورت مساوی در طول برق سه فاز پخش می‌کنند تا بار روی سیستم متعادل شود. بنابراین کابل تغذیه هر خانه معمولا تنها شامل یک هادی فاز و نول و احتمالا با یک پوشش آهنی زمین شده ، است.

برای اطمینان یک سیم سومی هم اغلب بین هر یک از وسایل الکتریکی در خانه و صفحه سوییچ الکتریکی اصلی یا جعبه فیوز وصل می‌شود. این سیم سوم در انگلستان و اکثر کشورهای انگلیسی زبان سیم earth و در آمریکا سیم ground خوانده می‌شود. در صفحه سوییچ اصلی سیم earth را به سیم نول و نیز به یک تیرک متصل به زمین یا هر نقطه earth در دسترس (برای آمریکاییها نقطه ground) نظیر لوله آب ، متصل می‌کنند.

در صورت وقوع خطا ، سیم زمین می‌تواند جریان کافی را برای راه اندازی یک فیوز و جدا کردن مدار دارای خطا ، از خود عبور دهد. همچنین اتصال زمین به این مفهوم است که ساختمان مجاور دارای ولتاژی برابر ولتاژ نقطه خنثی است. شایعترین نوع خطای الکتریکی (شوک) در صورتی رخ می‌دهد که شیئی (معمولاً یک نفر) بطور تصادفی بین یک هادی فاز و زمین مداری تشکیل دهد. در این صورت یک جریان خطا از فاز به زمین ایجاد می‌شود که به جریان پس ماند معروف است. یک مدار شکن جریان پس ماند طراحی شده است تا چنین مشکلی را شناسایی کند و مدار را قبل از اینکه شوک الکتریکی منجر به مرگ شود قطع کند.

در کاربردهای صنعتی (سه فاز) بسیاری از قسمتهای مجزای سیستم خنثی به زمین متصلند که این امر موجب می‌شود تا جریان های کوچک زمین ، که همواره بین یک ژنراتور و یک مصرف کننده (بار) در حال عبور هستند را متعادل کند. این سیستم زمین کردن این اطمینان را به ما می دهد که اگر خطایی رخ دهد، جریانی که از نقطه خنثی می گذرد به یک سطح قابل کنترل محدود شده باشد. این روش به سیستم خنثی زمین چندگانه معروف است.

علمی

 
برای مشاهده بهتر سایت از مرورگر فایرفاکس ، اُپرا و یا گوگل کروم استفاده نمایید