» نور مناسب برای مطالعه چیست؟ + جواب کامل

مهرگان
 
 
 

نور مناسب برای مطالعه چیست؟ + جواب کامل

15 مهر 1391

بهترین نور برای چراغ مطالعه نور زرد است.

بهترین نور برای چراغ مطالعه نور زرد است

رییس مرکز تحقیقات اپتیک و لنز ایران گفت: نور سفید برای چراغ مطالعه مناسب نیست و بهترین نور برای بکارگیری در چراغ های مطالعه نور زرد است.
دکتر "پرویز زرین بخش" روز دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار علمی ایرنا با بیان این مطلب گفت: به طور کلی استفاده از نورهای سفید و لامپ های کم مصرف در فاصله نزدیک به علت اینکه حاوی مقداری اشعه فرابنفش است به عدسی چشم آسیب می رساند.
وی گفت: به منظور محافظت از چشم ها در برابر اشعه مضر نورهای سفید و لامپ های کم مصرف باید فاصله حدود سه متر رعایت شود و فرد مستقیما در زیر آنها قرار نگیرد به همین علت افرادی که از چراغ مطالعه استفاده می کنند ، باید دقت کنند که نور چراغ از نوع سفید نباشد.
این متخصص در خصوص رنگ های سفید و زرد لامپ های کم مصرف گفت: رنگ زرد لامپ های کم مصرف برای چشم مناسب تر است و اشعه فرابنفش به کار رفته در نور های سفید ،آسیب بیشتری به عدسی چشم وارد می کند.

متخصص بیماری های چشم اظهار داشت: به هنگام مطالعه در اتاق هایی که دارای لامپ های کم مصرف است باید فاصله حدود ۳ متر را رعایت کرد و تابش آنها نیز بر سطح کتاب یا کاغذ مطالعه ، نباید به طور مستقیم باشد.

رییس مرکز تحقیقات اپتیک و لنز ایران یادآور شد: بهترین حالت نور هنگام مطالعه باید به این صورت باشد که از سمت چپ مطالعه کننده و از پشت سر بتابد همچنین نور نباید از سطح کاغذ انعکاس داشته باشد.
انعکاس نور از سطح کاغذ، به چشم ها آسیب می رساند.
زرین بخش کافی بودن نور اتاق را برای پیشگیری از خستگی چشم ها با اهمیت بیان کرد و گفت: اگر هنگام مطالعه و یا در شرایط عادی اتاق و یا فضایی که فرد در آن قرار دارد از نور کافی برخوردار نباشد، همین نور کم به خستگی چشم ها و یا سردرد منجر می شود.
وی گفت: به منظور پیشگیری از خستگی و خشکی چشم ها، افراد به هنگام مطالعه و یا زمان کار با کامپیوتر در فواصل کوتاه حرکات نرمشی را انجام دهند و برای مدت طولانی در یک وضعیت قرار نگیرند.
رییس مرکز تحقیقات اپتیک و لنز ایران در خصوص رنگ مناسب برای چشم گفت: بهترین رنگ های مناسب چشم برای خواندن و نوشتن رنگ های آبی و مشکی است و به همین خاطر بهتر است افراد خودکارهای خود را از همین رنگ ها انتخاب کنند.

وی اظهار داشت: استفاده از تخته وایت برد در مدارس بجای تخته سیاه برای چشم مناسب تر است، اما وایت برد باید به صورتی نصب شود که نور در آن انعکاس پیدا نکند و تمام صفحه به وضوح قابل مشاهده باشد.
زرین بخش یادآور شد: برای تایپ کردن و یا نوشتن بر هر سطحی، بهترین حالت مناسب برای سلامت چشم ها این است که صفحه سفید باشد و قلمی که برای نوشتن به کار گرفته می شود مشکی و یا آبی باشد.

مطالعه، نه زیر نورافکن نه نور شمع

چشم پزشکان مطالعه در نور زیاد و نور کم را باعث خستگی و ضعیف شدن چشم ها می دانند



مطالعه، نه زیر نورافکن نه نور شمع


شیوه صحیح مطالعه در کنار عوامل محیطی مانند رعایت فاصله مناسب با سطح کتاب، مکان مطالعه و استراحت چشم از مواردی است که در پیشگیری خستگی چشم و ضعف بینایی نقش مهم تری دارد در حالی که عامه مردم بر این باور هستند افزایش مدت زمان مطالعه ارتباط مستقیمی با ضعف بینایی دارد.

از جمله عوامل مرتبط دیگر با کاهش بینایی، نور مناسب محیط است که انعکاس آن روی صفحه کاغذ باعث خیرگی چشم و کمبود آن باعث تطابق بیشتر چشم با صفحه می شود که فشار زیادی را به چشم وارد می کند.

تغذیه نیز از فاکتورهای مهم برای تقویت بینایی شناخته شده است. توصیه متخصصان به دانش آموزان، دانشجویان و والدین این است که با در پیش گرفتن شیوه ای درست، باعث سهولت یادگیری در شرایط محیطی مناسب شوند.

● نور مناسب محیط

مطالعه بدون وقفه و فعالیت طولانی مدت چشم، صدمات جبران ناپذیری را به بینایی وارد می کند.

عادت های نادرست هنگام مطالعه و فراهم نکردن شرایط لازم برای خواندن یا نوشتن موجب صدمه به چشم شده و فرد را ناچار به استفاده از عینک می کند.

شاید تا به حال راهکارهای بسیاری برای افزایش هرچه بیشتر تمرکز و یادگیری هنگام مطالعه ارائه شده باشد ولی در کنار آن توجه به شرایط محیطی و مکان مناسب برای خواندن و نوشتن تأثیر بسزایی در افزایش تمرکز و کاهش صدمه به چشم دارد.

نور فاکتور مهمی است که کاهش یا ازدیاد آن هنگام مطالعه باعث خستگی و صدمه به چشم می شود.

دکتر محمد آقازاده امیری، متخصص بینایی سنجی در این مورد می گوید: نور اتاق هنگام مطالعه باید به گونه ای تنظیم شود که صفحه کتاب کاملاً روشن بوده و فرد احساس خستگی در چشم نکند چرا که مطالعه در اتاق تاریک چشم را مجبور به تطابق بیشتری با کلمات موجود در صفحه می کند که باعث نوعی نزدیک بینی کاذب می شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، ضعف در بینایی، درد، اشک ریزش، قرمزی، سوزش چشم، سردرد، احساس گیجی، تشدید فشار و استرس و حتی تغییرات فشار خون و نبض را از دیگر عوارض مطالعه در نور کم می داند و می گوید: تابش نور کم به صفحه کتاب باعث افزایش فشار به چشم می شود که به دنبال آن قسمت های محیطی ساختمان کره چشم نیز به کار گرفته می شود در نتیجه با تأثیر بر قسمت های مختلف بدن، تنظیم فشار خون و نبض را برهم می زند.

از سوی دیگر نور زیاد نیز برای چشم زیان آور است و علاوه بر خستگی چشم باعث خیرگی آن نیز می شود بنابراین متخصصان معتقدند یک لامپ ۱۰۰ وات برای اتاقی با ابعاد کوچک تا متوسط کافی است و در صورتی که نور زرد با نور سفید همراه باشد، آسیب کمتری به چشم وارد می شود.

● استفاده کمتر از چراغ مطالعه

چراغ مطالعه وسیله ای است که معمولاً هنگام شب و در اتاقی تاریک استفاده می شود به همین دلیل ممکن است به چشم ها آسیب وارد کند.

بسیاری از متخصصان استفاده از این منبع نوری را هنگام مطالعه توصیه نمی کنند.

به گفته دکتر آقازاده، نور زیاد چراغ مطالعه باعث خیرگی چشم می شود و به دلیل تطابق زیادی که چشم با کلمات صفحه در اثر نور زیاد ایجاد می کند، چشم را خیلی زود خسته کرده و استرس زیادی به فرد وارد می کند.

علاوه بر این مطالعه زیر نور چراغ مطالعه بخصوص در فاصله ای نزدیک با کتاب، فرد را عادت می دهد تا در محیط های دیگری مانند کتابخانه نتواند مطالعه کند.

متخصصان همواره لامپ ۶۰ تا ۱۰۰ وات را برای چراغ مطالعه ای که دارای حباب و وسیله ای برای پخش نور است کافی می دانند و می گویند: لازم است نور از فاصله بیش از یک و نیم متر از صفحه تابیده شود البته از زاویه ای که سایه روی کتاب نیفتد.

● رعایت فاصله مناسب چشم با کتاب

متخصصان فاصله مناسب چشم تا صفحه کتاب را هنگام مطالعه ۲۰ تا ۴۰ سانتیمتر می دانند با این حال هنوز هستند دانش آموزانی که این فاصله را رعایت نمی کنند و پس از مدتی در اثر تطابق زیاد، فشار زیادی را به چشم خود وارد می کنند.

این در حالی است که پس از گذشت زمان، چشم قدرت تطابق هر چه بیشتر خود را از دست می دهد و در نتیجه قدرت بینایی کاهش پیدا می کند.

محسن اخگری، بینایی سنج، مهم ترین علت خستگی چشم را کاهش فاصله با کتاب می داند و می گوید: این عارضه که در اثر نزدیک شدن به کتاب و به کارگیری بیش از حد عضلات چشم اتفاق می افتد باعث خشکی، آبریزش، سوزش چشم و سردرد، خواب آلودگی و بی حوصلگی می شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه ایران در مورد راهکارهای پیشگیری از خستگی چشم هنگام مطالعه می گوید: علاوه بر فراهم سازی شرایط مناسب برای مطالعه، استراحت چشم اهمیت زیادی در پیشگیری از خستگی و کاهش قدرت بینایی دارد.

وی توصیه می کند پس از هر ۴۵ دقیقه مطالعه، مدت ۱۵ دقیقه به چشم ها استراحت داده شود.

برای این کار بهتر است فرد قدم زده و مناظر طبیعی یا اشیای دورتر را مشاهده کند تا چشم ها آمادگی لازم را برای فعالیت دوباره کسب کنند.

با توجه به این که احتمال خستگی و تضعیف چشم در افراد با سن بیش از ۴۰ سال بیشتر است، رعایت نکات بهداشتی فوق هنگام مطالعه امری ضروری است.

دکتر آقازاده، فاصله مناسب چشم با صفحه کتاب را اندازه مچ دست تا آرنج می داند که با قراردادن دست زیرچانه مشخص می شود.

این فاصله در افراد بلند یا کوتاه قدتر متفاوت است با این حال در صورتی که فاصله چشم تا صفحه کم شود علاوه بر فشار بر چشم، اختلال در دید و تضعیف آن باعث نزدیک بینی، کج کردن سر و یکسری دردهای عضلانی و مفصلی می شود.

پلک زدن هنگام مطالعه نیز موضوع بسیار مهمی است که متخصصان همواره به انجام آن توصیه می کنند زیرا این کار خشکی چشم را برطرف کرده و به برطرف شدن بسیاری از عیوب انکساری چشم کمک می کند.

حالت های مختلف هنگام خواندن مطلب نقش مهمی در کاهش خستگی و تمرکز بیشتر دارد بطوری که محققان دریافته اند مطالعه هنگام درازکشیدن فشار زیادی را به چشم وارد می کند و باعث خستگی و کاهش یادگیری می شود.

دمای اتاق، صندلی مناسب، ارتفاع هماهنگ میز با صندلی، بازبودن پنجره یا در اتاق برای گردش هوا و استفاده از زیرپایی، وضعیت مناسبی را هنگام مطالعه فراهم می کند که در پیشگیری از خستگی نقش مهمی دارد.

● نقش تغذیه در سلامت چشم

از آنجا که چشم تنها گیرنده تصاویر است و تفسیر آن به عهده سلول های مغزی است تغذیه مناسب و استفاده از انواع مختلف موادغذایی نقش مهمی در بهبود عملکرد سلول های بینایی که در قسمت پشت سر هستند، دارد.

به گفته دکتر اخگری، ویتامین آ، ث و ای مهمترین نیازهای سلول های مسئول بینایی هستند که باعث تقویت بینایی شده و ابتلا به آب مروارید را به تأخیر می اندازد.

لکه زرد چشمی که با افزایش سن تظاهر پیدا می کند با تغذیه مناسب از سنین جوانی قابل پیشگیری است. هویج و شیر منبع غنی از ویتامین آ است و سیب، مرکبات و سبزیجاتی از قبیل جعفری، کلم، کرفس و کاهو سرشار از ویتامین ث هستند که با تقویت عدسی چشم مانع از کاهش بینایی می شوند.

بادام کوهی و مغز گردو نیز حاوی ویتامین ای هستند ولی بهتر است همرا با پنیر مصرف شود.

پایان

---

<
18 مهر 1392 21:03

m

  • گروه کاربری: میهمان
  • تاریخ عوضیت: --
  • وضعيت:
 
ممنون -قصد استفاده از چراغ مطالعه را داشتم که باتوجه به اطلاعات مفید پیج صرف نظر می کنم-

<
24 آبان 1392 13:48

محمدرضا حیدری

  • گروه کاربری: میهمان
  • تاریخ عوضیت: --
  • وضعيت:
 
دستت درد نکنه اطلاعاته خوبی رو تو سایت ازائه کردی ممنونم

<
11 دی 1392 21:49

حسین

  • گروه کاربری: میهمان
  • تاریخ عوضیت: --
  • وضعيت:
 
سلام ممنون از مطالب با ارزش شما.

<
9 اردیبهشت 1393 18:59

مجید جهان بازفرد

  • گروه کاربری: میهمان
  • تاریخ عوضیت: --
  • وضعيت:
 
سلام
از مطالب مفیدی که در اختیار ما گذاشته اید
سپاسگذارم

<
8 دی 1393 12:52

محمدرضا بیگی

  • گروه کاربری: میهمان
  • تاریخ عوضیت: --
  • وضعيت:
 
سلام و مرسی از مطالب مفیدتون. خیلی خوب بود.

<
5 فروردین 1394 01:32

علی حیدری

  • گروه کاربری: میهمان
  • تاریخ عوضیت: --
  • وضعيت:
 
سلام
بسیار مفید بود
تشکر

<
31 فروردین 1394 15:29

شیما

  • گروه کاربری: میهمان
  • تاریخ عوضیت: --
  • وضعيت:
 
من نور اتاقم کم هست و چراغ مطالعه هم میذارم سردرد میگیرم، این چشما هم دردسری شده مراقبت ازشون !!

<
26 آذر 1394 17:47

MOSTAFA

  • گروه کاربری: میهمان
  • تاریخ عوضیت: --
  • وضعيت:
 
ممنون از اطلاعات مفید خوب بود

<
15 اسفند 1394 20:19

حجت

  • گروه کاربری: میهمان
  • تاریخ عوضیت: --
  • وضعيت:
 
ممنون

<
13 مهر 1395 20:15

م

  • گروه کاربری: میهمان
  • تاریخ عوضیت: --
  • وضعيت:
 
من تا نور زرد استفاده میکنم سرگیجه میگیرم ولی با نور سفید مشکلی ندارم.

 
برای مشاهده بهتر سایت از مرورگر فایرفاکس ، اُپرا و یا گوگل کروم استفاده نمایید